Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Spartacus (2010 - 2013)

Ο "Σπάρτακος" είναι μια από τις πολύ καλές ιστορικές σειρές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.  Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Σπάρτακου, του Θρακιώτη σκλάβου που προκάλεσε και ηγήθηκε στην εξέγερση των σκλάβων της Ρώμης και που για πολλά χρόνια δημιούργησε πολλά προβλήματα στην -τότε πανίσχυρη- Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η Σειρά, μας διηγείται, αρχικά, τη ζωή του Σπάρτακου μέσα στη σχολή μονομάχων που είχε μεταφερθεί, αφού είχε συλληφθεί από τους Ρωμαίους.
Ο τίτλος της πρώτης σεζόν της σειράς "Blood And Sand" περιγράφει σε, σχεδόν απόλυτο βαθμό, το τι θα αντικρίσει ο θεατής βλέποντας τη σειρά. Τρομερές μάχες, εντός και εκτός αρένας, άφθονο αίμα και μπόλικη δόση Sex και ερωτικών σκηνών, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της σειράς. 
Η επιλογή των ηθοποιών και οι ερμηνείες τους είναι πραγματικά πολύ καλές, ενώ η σκηνοθεσία θα σας θυμίσει κάτι από τη σειρά "Rome" και κάτι από την ταινία "300".  Η πλοκή της σειράς βασίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του πραγματικού Σπάρτακου, καθώς οι περισσότερες μάχες έχουν συμβεί στην πραγματικότητα, αλλά και οι περισσότεροι χαρακτήρες της σειράς, ήταν υπαρκτά και ιστορικά πρόσωπα.

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2013 με το τέλος της τρίτης σεζόν. Όσοι παρακολουθήσουν τη σειρά θα δουν πως στη δεύτερη σεζόν, αλλάζει ο ηθοποιός που υποδύεται τον Σπάρτακο! Αυτό συνέβη διότι η μοίρα έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στον ηθοποιό Andy Whitfield, καθώς με την ολοκλήρωση της πρώτης σεζόν διαγνώστηκε με λέμφωμα και λίγο αργότερα έχασε τη μάχη με το θάνατο σε ηλικία 39 ετών, ίδια ακριβώς με αυτή που υπολογίζεται, από κάποιους ιστορικούς, ότι πέθανε και ο πραγματικός Σπάρτακος! Έτσι, το 2011 η σειρά δεν προβλήθηκε καθόλου και το 2012 το ρόλο του Σπάρτακου ανέλαβε ο ηθοποιός Liam McIntyre. Από το υπόλοιπο cast ξεχωρίζουν οι παρουσίες των Peter Mensah και Lucy Lawless, χωρίς φυσικά να θέλουμε ν' αδικήσουμε ή να έχουμε να πούμε κάτι κακό για τους υπόλοιπους ηθοποιούς. 

Η Σειρά πραγματικά είναι πολύ καλή και αξίζει να τις αφιερώσετε ένα κομμάτι από τον χρόνο σας. Όσο αφορά το ιστορικό κομμάτι, αφού δείτε και τη τρίτη σεζόν, ανατρέξτε σε κάποια εγκυκλοπαίδεια, ή στο wikipedia, προκειμένου να διαβάσετε τη πραγματική ιστορία του Σπάρτακου. Θα εκπλαγείτε με το γεγονός πως κάποια πράγματα στη σειρά, που σας φάνηκαν απίστευτα τραβηγμένα ή "Παραμύθι", συνέβησαν στη πραγματικότητα!!!

Tip: To 2011, ενώ όλοι περίμεναν τις εξελίξεις με το θέμα της υγείας του Andy Whitfield, δημιουργήθηκε η mini σειρά Spartacus: Gods Of The Arena, η οποία αποτελείται από 6 επεισόδια και μας διηγείται γεγονότα από τη σχολή μονομάχων του Βατιάτου, πριν την έλευση του Σπάρτακου. Η σειρά αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει το κενό που άφηνε η μη προβολή της δεύτερης σεζόν της κανονικής σειράς του Σπάρτακου. Ωστόσο οι κριτικές που απέσπασε ήταν εξαιρετικές. Έτσι όσοι ενθουσιαστείτε από τις μάχες στην αρένα και την ατμόσφαιρα της σχολής του Βατιάτου, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε και το Spartacus: Gods Of The Arena.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Βαθμολογια στο IMDB : 8,7 / 10  
Δημιουργός : Steven S. DeKnight ( Σενάριο / Παραγωγή)
Σεζόν : 3 (2010-2013) 
Επεισόδια : 33 (διάρκεια 55' περίπου)
Βραβεύσεις : 1 Βραβείο και 8 υποψηφιότητες
Επόμενο Επεισόδιο : Η Σειρά Ολοκληρώθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου