Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Lost (2004 - 2010)

Το Lost ήταν, για την περίοδο που προβαλλόταν, μια από τις πιο δημοφιλής, αν όχι η δημοφιλέστερη ξένη σειρά στο Ελληνικό κοινό. Κατά τη διάρκεια των έξι αυτών χρόνων, το Lost απέκτησε φανατικούς φίλους αλλά και πολλούς επικριτές. Ας ξεκινήσουμε όμως με την υπόθεση της σειράς :
Μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα, οι επιζώντες προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα νησί. Σύντομα καταλαβαίνουν πως οι έρευνες για τη διάσωσή τους έχουν σταματήσει ή συνεχίζονται σε τελείως διαφορετικό σημείο από αυτό όπου βρίσκονται. Αυτό που αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν και ν' ανακαλύπτουν είναι πως στο νησί υπήρξε ή υπάρχει ανθρώπινη παρουσία και πως συμβαίνουν περίεργα και ασυνήθιστα φαινόμενα. Έτσι ο θεατής της σειράς έχει εξαρχής πολλά ερωτήματα που περιμένει ν' απαντηθούν, παρακολουθεί τη προσπάθεια συμβίωσης πολλών διαφορετικών χαρακτήρων κάτω από τις ίδιες συνθήκες και γενικότερα έχει αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η σειρά.

Η παρουσία του J.J. Abrams στην ομάδα δημιουργών της σειράς, αποτελεί εγγύηση για έντονα στοιχεία φαντασίας μέσα στο σενάριο - δεν θα πούμε τίποτα παραπάνω για να μη spoil-άρουμε. Η σειρά περιέχει όπως είναι φυσικό πολλά εξωτερικά γυρίσματα, ενώ οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες είναι πάρα πολλοί και προσεκτικά επιλεγμένοι. Όπως θα δείτε παρακάτω, στους πρωταγωνιστές αναφέρουμε, ούτε λίγο ούτε πολύ δέκα(!) ηθοποιούς. Κάποιοι εμφανίστηκαν σε λιγότερα επεισόδια από κάποιους άλλους, αλλά είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στην πλοκή της σειράς. Έτσι θεωρούμε δίκαιο να τους αναφέρουμε σαν "πρωταγωνιστές".

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Lost είχε πραγματικά δεκάδες εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, ενώ θεωρήθηκε από πολλά έντυπα ως μια από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Ωστόσο υπήρξαν και δύο στοιχεία που επικρίθηκαν έντονα από πολλούς θαυμαστές της σειράς. Το πρώτο είναι πως οι σεναριογράφοι "άνοιξαν" τόσες πολλές υποθέσεις που πολλά ερωτήματα των θεατών παραμείναν αναπάντητα μετά και το τελευταίο επεισόδιο. Έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση πως οι σεναριογράφοι κάπου προς το τέλος "το έχασαν" και δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν ικανοποιητικά, κάποια πράγματα που είχαν συμβεί στη σειρά. Το δεύτερο στοιχείο που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ των θεατών, ήταν το ίδιο το τέλος της σειράς, το οποίο δεν θα λέγαμε πως είναι ξεκάθαρο, αφήνοντας τον θεατή να δώσει τη δική του ερμηνεία για το τι πραγματικά συνέβη στο τέλος. Έτσι πολλοί λάτρεψαν αυτό το στοιχείο (μη ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε μια σειρά φαντασίας), ενώ κάποιοι άλλοι το μίσησαν, καθώς ήθελαν πιο "χειροπιαστές" αποδείξεις για κάποια γεγονότα. 

Όπως και να έχει, και οι έξι σεζόν της σειράς έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και σίγουρα αξίζουν ένα κομμάτι από το χρόνο σας. 

Βαθμολογια στο IMDB : 8,6 / 10  
Δημιουργός : J.J. AbramsJeffrey LieberDamon Lindelof (Σενάριο)
                      Jack BenderStephen Williams (Παραγωγή)
Σεζόν : 6 (2004-2010) 
Επεισόδια : 117 (διάρκεια 45' περίπου)
Βραβεύσεις : 1 Χρυσή σφαίρα, 10 Emmy, 51 άλλα βραβεία και 265 υποψηφιότητες
Επόμενο Επεισόδιο : Η Σειρά Ολοκληρώθηκε




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου